Ga naar de inhoud

10 tips voor een goede balans

    Een goede balans zoeken tussen (studie) werk en privé. Heel vermoeiend als dat niet lukt. Vooral omdat we nu meer vanuit huis werken en we altijd beschikbaar en online (denken te) moeten zijn. Diverse onderzoeken tonen aan dat een slechte balans tussen werk privé negatieve impact heeft op onze gezondheid. Het veroorzaakt stress, een ongelukkig gevoel en het vermindert je productiviteit. Dit alles kan zelfs leiden tot een burn-out…

    Door de balans te vinden in zowel jouw werk- als privéleven presteer je dus optimaal op beide vlakken. Is er op dit moment geen goede balans dan kun je met de onderstaande tips deze harmonie herstellen en in stand houden. Je werkt hiermee meteen ook aan jouw persoonlijke ontwikkeling!

    Prioriteiten stellen
    Je begint met prioriteiten stellen. Stel jezelf de vraag: als ik mij op dit moment op één ding mag focussen in mijn leven, wat is dat dan? Dat antwoord is jouw (top) prioriteit. Maak een lijstje met 5 prioriteiten.

    Houd de tijd in de gaten
    Breng in beeld hoeveel tijd je kwijt bent aan al je taken. Hoeveel tijd besteed je aan zaken die voor jou belangrijk zijn of die niet in lijn liggen met jouw persoonlijke prioriteiten? Stel deze taken uit en pak ze op als het wat rustiger is of geef deze taken door aan je collega’s.

    Focus je op één ding
    Vaak lukt het niet om je op meer dan één ding tegelijk te focussen. Geef één taak daarom de volle aandacht. Ben je aan het werk, dan ligt je focus daar. Ben je samen met je familie en/of vrienden, dan focus je volledig op hen.

    Neem tijd om te ontspannen
    Maak elke dag tijd om even te ontspannen. Dit hoeft niet veel tijd te kosten. Leg je werk een half uur naast je neer en lees een boek, ga wandelen of neem gewoon even tijd voor jezelf. Dit kan bijvoorbeeld tijdens de lunchpauze.

    Neem  je ‘eigen’ tijd serieus
    Er moet haast iets ernstigs gebeuren voordat je die belangrijke afspraak op het werk wilt verplaatsen. Waarom ga je niet met dezelfde manier om met jouw  ‘eigen’ tijd? Zorg dat je – zodra jij tijd voor jezelf inplant – je deze tijd net zo behandelt. Zet je werktelefoon en e-mail daarom uit als je klaar bent met werken en werk (bijvoorbeeld) niet op zondag en/of in je vakantie.

    Zorg goed voor jezelf
    Weinig slaap, slechte voeding en minimale beweging dragen bij aan een onevenwichtig gevoel. Het kan alle inspanningen om een innerlijke balans te vinden zelfs tegengaan. Zorg voor voldoende beweging (minimaal 30 minuten per dag). Dit zorgt voor stressvermindering, het ‘leegt je hoofd’ en het maakt je uiteindelijk productiever. 

    Neem regelmatig vrij
    Je hebt recht op 4 weken vakantie per jaar. Maak hier ook gebruik van.  Je hoeft niet ver weg te gaan en veel geld uit te geven, maar je batterij moet wel opgeladen worden. Leuke dingen doen of gewoon even niks doen en geen verplichtingen geeft positieve energie. Hierdoor ben je na de vrije dagen of weken productiever, creatiever en gelukkiger. Zet tijdens deze vrije dagen je werktelefoon en e-mail uit. Geniet van je welverdiende vrije tijd!

     Vraag om hulp
    Laat je leidinggevende, familie, vrienden of collega’s weten dat je behoefte hebt aan een betere balans tussen werk en privé. Laat hen weten hoe jij dit wilt aanpakken en vraag hen om jouw hierin te ondersteunen.

    Stel je eigen grenzen
    Vaak wordt er van je verwacht dat je 24/7 ‘aan staat’. Stel voor jezelf duidelijk grenzen. Zet je werktelefoon uit wanneer je bijvoorbeeld naar de sportwedstrijd van een vriend of familie kijkt. Indien nodig vraag vrienden en familie om jouw op je werkdag niet onnodig te storen.

     Leer nee te zeggen
    Accepteer niet zomaar elk verzoek dat op je afkomt. Past het niet in je schema of ligt het niet in lijn met jouw prioriteiten? Overweldig jezelf dan niet door meer op je te nemen en wijs het verzoek vriendelijk af.

    In elke fase van je leven zijn je behoeftes anders. Reflecteer daarom regelmatig of je nog steeds de juiste balans hebt. Zo niet, bedenk dan een plan om het eventueel te verbeteren. Coachingsburo MoveOn helpt je hier graag mee. Zet de eerste stap en neem contact op.